aA aA

Voorschool Montessori

 • Montessori
 • zelfstandigheid peuters
 • fijne samenwerking met basisschool

De voorschool Montessori is gevestigd in de Montessori basisschool in de wijk Emmermeer. Wij hebben de beschikking over een ruim lokaal met verschillende speelhoeken. Op het peuterplein staat een grote zandbak, met een schaduwdoek erboven en een glijbaan. Er is voldoende ruimte om te fietsen. Af en toe worden er balspelletjes gedaan, om de motoriek te stimuleren.

De groepen
Voorschool Montessori heeft één groep, welke bestaat uit maximaal 16 peuters. De groep heeft vaste dagdelen en twee pedagogisch medewerkers.

Voorschool Montessori biedt 16 uur in de week aan. De peuters komen op maandag van 8.30 tot 14.30, op dinsdag van 8.30 tot 14.30 en op donderdag van 8.30 tot 12.30.

Montessori
Bij de Montessori peutergroep staan de principes van Maria Montessori en met name de zin "laat het mij zelf doen" centraal. Deze werkwijze is erop gericht om kinderen zelfstandig dingen te laten ondernemen.

Een kind kan zelf kiezen wat het wil en in alle vrijheid zijn/haar eigen mogelijkheden ontdekken. Er is speciaal ontwikkeld materiaal voor de zintuiglijke en motorische ontwikkeling, waar kinderen zelfstandig mee kunnen werken. Ook is er volop knutselmateriaal en een poppenhoek.

Een dag op de Montessori voorschool
Op de Montessori voorschool geven alle peuters de juf een hand bij binnenkomst en wensen ze elkaar een goede morgen. Zo is er bij de start tussen elk kind en de pedagogisch medewerker al even contact geweest aan het begin van de dag. Er is ruimte om nog even een boekje te lezen of bijvoorbeeld een puzzel te maken met het kind, voordat er afscheid genomen wordt. Ook mogen de peuters een plantje verzorgen in de klas en elke ochtend water geven.

De pedagogisch medewerkers laten de kinderen eerst even een tijdje spelen om te acclimatiseren. Vervolgens gaan we in de kring, waar “goedemorgen” gezongen wordt. Aan alle kinderen wordt even aandacht besteed. In de kring worden twee hulpjes van de juf aangesteld, zij krijgen een button met Puk erop, op. Puk is een pop. Hij zit ook in de kring, eet  met ons mee en is betrokken bij de thema’s. Er is bijvoorbeeld een thema “Hatsjoe” en dan is Puk verkouden.

Na de kring gaan we knutselen. Dit is altijd een knutselwerkje dat met het thema te maken heeft. Na het knutselen en spelen, gaan we samen aan tafel zitten. De hulpjes mogen liedjes uitkiezen uit het liedjesboek. Na het zingen, delen de hulpjes de tassen uit en eten we gezamenlijk fruit. Na het fruit eten gaan alle kinderen even naar het toilet of hun luier wordt verschoond. Vervolgens gaan we buiten spelen met mooi weer of naar de gymzaal met vies weer. Op donderdag gaan de kinderen na het buiten spelen naar huis. Op maandag en dinsdag gaan de kinderen na het buiten spelen samen lunchen. Na de lunch maken we eventueel nog knutselwerkjes af en spelen we nog even binnen. Vervolgens ruimen de kinderen gezamenlijk het lokaal op. De juffen geven overzichtelijke taken aan de kinderen. Na het opruimen gaan we gezamenlijk afsluiten. Vaak wordt er dan nog even een boekje gelezen en zingen we ons lied dat de dag afsluit. Ook bij het naar huis gaan, geeft iedere peuter de juffen weer een hand en zeggen ze elkaar gedag.

Thema's
Ongeveer elke vier a vijf weken werken we aan een ander thema. Tijdens de kring wordt aan dit thema aandacht besteedt. Met behulp van Puk, boekjes, liedjes en spelletjes. Aan het eind van het thema worden ouders tien minuten eerder dan de ophaaltijd uitgenodigd. Dan laten de kinderen, samen met de juffen, zien wat ze gemaakt en geleerd hebben. 

Op onze voorschool

 • Is iedereen welkom
 • Kunnen we onszelf zijn
 • Accepteren we elkaar
 • Mogen we fouten maken
 • Lachen we veel
 • Geven we elkaar complimenten
 • Vieren we samen feest
 • Zeggen we sorry en vergeven we elkaar
 • Gaan we met een ander om zoals we zelf behandeld willen worden
 • Helpen we elkaar om te zorgen dat iedereen zich thuis voelt
 • Zijn we zuinig op de spullen
 • Zorgen we dat het netjes en overzichtelijk blijft
 • Zorgen we dat het veilig is
 • Krijgt elke peuter bij binnenkomst en afscheid een hand van de juffen
 • Verzorgen peuters hun eigen plantje

Samenwerking
Door de korte lijntjes met het team van de basisschool zijn thema’s makkelijk af te stemmen op elkaar. Als de peuter van de voorschool naar groep 1 op de basisschool gaat, vindt er een overdracht met de nieuwe leerkracht plaats. Op de basisschool werkt een intensief begeleidster (IB’er), zij stelt zich ook beschikbaar voor de voorschool, om te kunnen overleggen als er zorgen zijn over de ontwikkeling van een kind

 “Mijn kind wordt door jullie echt gezien!”

U bent van harte welkom om met uw peuter even binnen te lopen op de Montessori voorschool om de sfeer te proeven en te kijken hoe het gaat.

De leidsters staan u graag te woord. Inschrijfformulieren liggen op de groep, maar u kunt uw kind ook via deze pagina inschrijven. 

U kunt ons op Voorschool Montessori altijd bellen of mailen voor meer informatie. 

Impressie van onze locatie:

Onze locatie


A.L. Lesturgeonstraat 3
7815 VD Emmen
06 - 838 061 96
e-mail
LRK: 207761498
GGD Inspectierapport
Inschrijven

Openingstijden

Dolfijnen

Maandag:
08.30 - 13.50 uur

Dinsdag:
08.30 - 13.50 uur

Donderdag :
08.30 - 13.50 uur


Stichting Peuterwerk is onderdeel van Tintengroep